Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Ισότητα σε όλα. Και οι άνδρες περνούν κλιμακτήριο.

Από: KAFENEIO-GR.blogspot.com

Η ισότητα των δύο φύλων επιβεβαιώνεται και σε ορμονικό επίπεδο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, και οι άνδρες υποφέρουν από «εμμηνόπαυση». Μετά την ηλικία των 65 ετών, ένας στους πέντε παρουσιάζει συμπτώματα που οφείλονται στην κατακόρυφη πτώση της τεστοστερόνης. Η διαταραχή αυτή ονομάζεται ανδρόπαυση ή ανδροπενία.

Αν και η ανδρόπαυση δεν συνεπάγεται τερματισμό της γονιμότητας για τους άνδρες, όπως η εμμηνόπαυση για τις γυναίκες, παρ’ όλα αυτά έχει πολλές ενοχλητικές επιπτώσεις. Μερικές από αυτές; Ανεξήγητο αίσθημα κόπωσης, κατάθλιψη, δυσκολία συγκέντρωσης, μειωμένη αντοχή, αύξηση του σωματικού βάρους, μείωση της μυϊκής μάζας και οστεοπόρωση. Και φυσικά, σημαντικές είναι οι επιπτώσεις και στη σεξουαλική ζωή, όπου παρατηρούνται κατακόρυφη πτώση της ερωτικής επιθυμίας, στυτική δυσλειτουργία και δυσκολία επίτευξης οργασμού.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το πρόβλημα ταλαιπωρεί το 20% των ανδρών του δυτικού κόσμου ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό εμφανίστηκε αυξημένο κατά 2-3 μονάδες για τους εβδομηντάρηδες, σε έρευνα που διεξήχθη στη Φλωρεντία και στην οποία εξετάστηκαν πεντακόσιοι εθελοντές ηλικίας 40 έως 80 ετών. Οχι τυχαία, λοιπόν, στις Ηνωμένες Πολιτείες το ζελέ τεστοστερόνης έχει γίνει ανάρπαστο από τους εξηντάρηδες και οι πωλήσεις του έφτασαν να τριπλασιαστούν μέσα σε διάστημα λίγων ετών.

Οπως εξηγούν οι ειδικοί, μετά την ηλικία των 30 ετών τα επίπεδα της τεστοστερόνης πέφτουν κατά 1% κάθε χρόνο.

Πώς αποδεικνύεται όμως ότι, πέρα από τις σεξουαλικές διαταραχές, η έλλειψη ορμονών ευθύνεται και για όλα τα άλλα προβλήματα, όπως την κούραση, την απώλεια μυϊκής μάζας και τη μείωση της οστικής πυκνότητας; Η αλήθεια είναι ότι οι έρευνες που στηρίζουν την «τεστοστεροκεντρική» θεωρία είναι λίγες.

Στην περίπτωση της ανδρικής θεραπείας, οι φόβοι συνδέονται με τον καρκίνο του προστάτη. Ο κίνδυνος αυτός έχει επιβεβαιωθεί εδώ και εξήντα χρόνια, όταν ο Αμερικανός χειρούργος Τσαρλς Χάγκινς (που βραβεύτηκε με Νόμπελ Ιατρικής το 1966) απέδειξε ότι μειώνοντας τα επίπεδα τεστοστερόνης επιτυγχάνεται υποχώρηση του καρκίνου. Γι’ αυτό σήμερα οι επιστήμονες τονίζουν ότι πριν από τη χορήγηση ορμονών, οι άνδρες θα πρέπει να υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση και εξέταση του προστατικού αντιγόνου, δύο ελέγχους που θα πρέπει μάλιστα να επαναλαμβάνουν τακτικά.

espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια: