Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

"Τι αστυνομία θέλουμε και γιατί..."



Από:press-gr.blogspot.com

Από την Εκτελεστική Γραμματεία
της Π. Ο. ΑΣ. Υ.
./
Προς τους:
- κ.κ. Αρχηγούς Πολιτικών Κομμάτων
-κ.κ. Βουλευτές

Αξιότιμοι κύριοι,
Τούτες τις δύσκολες ώρες για την πατρίδα μας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, θέλοντας να συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της στη διασφάλιση της κοινωνικής γαλήνης και ευημερίας του τόπου μας, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, είναι και πάλι υποχρεωμένη, στο πλαίσιο της κορυφαίας συζήτησης που διεξάγεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για την ψήφιση του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού, να επαναφέρει αποδεκτές από όλη την ελληνική κοινωνία προτάσεις για την ουσιαστική επανίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας και την αναβάθμισή της σε ένα Σώμα ενσυνείδητων αστυνομικών υπαλλήλων, άρτια εκπαιδευμένων και με όλη τη σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή για να ανταπεξέλθουν στις πολυσχιδείς απαιτήσεις του λειτουργήματός τους.
Τα τελευταία τραγικά γεγονότα, κατέδειξαν, δυστυχώς, πόσο δίκιο είχαμε, όταν πριν από ένα χρόνο, καλούσαμε την πολιτεία και όλα τα πολιτικά κόμματα να ανοίξουν μια ειλικρινή διαδικασία διαλόγου για την Ελληνική Αστυνομία, θέτοντας το καίριο ερώτημα «Τι αστυνομία θέλουμε και γιατί τη θέλουμε;» υποβάλλοντας και συγκεκριμένο πλαίσιο συζήτησης. Ενώ τα πολιτικά κόμματα ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρότασή μας και είχε ξεκινήσει ο διάλογος με τη συγκρότηση μιας άτυπης διακομματικής επιτροπής, εντούτοις η προσπάθεια δεν συνεχίστηκε. Μόνη θετική εξέλιξη αποτέλεσε η απόφαση του κ. Πρωθυπουργού να υπαγάγει την Ελληνική Αστυνομία στον πολιτικό έλεγχο του Υπουργείου Εσωτερικών, καταργώντας την υπόσταση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Έκτοτε, σειρά ενεργειών και αποφάσεων του Yπουργείου Εσωτερικών (απόπειρα κατάργησης του Κώδικα Μεταθέσεων και προσπάθεια φίμωσης των συνδικαλιστών, υποβάθμιση της εκπαίδευσης των αστυφυλάκων και «αστυφυλακοποίηση» των ειδικών φρουρών και συνοριακών φυλάκων, ενίσχυση εταιριών σεκιούριτι κ.λπ.) επέτειναν την ανησυχία στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας, η οποία εμβρόντητη παρακολουθεί πλέον την απαξίωση και την αποδυνάμωση των λειτουργιών της Ελληνικής Αστυνομίας. Μια αποδυνάμωση που επιτείνεται και εξαιτίας της ακατανόητης απροθυμίας να αυξηθούν σημαντικά, ως τούτο προκύπτει και από τον προϋπολογισμό έτους 2009, τα απαιτούμενα κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό της ΕΛ.ΑΣ. και για την οικονομική ανακούφιση των συναδέλφων μας, ιδίως των νέων αστυφυλάκων που «ανταγωνίζονται» τη γενιά των 700 ευρώ, καθόσον ο βασικός μισθός του πρωτοδιορισμένου αστυνομικού είναι κατώτερος και από αυτόν ακόμα του ανειδίκευτου εργάτη.
Αλήθεια, πότε το Yπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σκοπεύει να ανταποκριθεί στην αυτονόητη διακήρυξη του νυν Yπουργού Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου για την εξομοίωση των μισθών των Ελλήνων αστυνομικών με αυτούς των ευρωπαίων συναδέλφων μας;
Δεν είναι ανεδαφικό το αίτημά μας –και αυτό αναλύουμε στη σχετική μας πρόταση- για ένα νέο και δίκαιο μισθολόγιο, με εισαγωγικό μισθό του νέου αστυφύλακα τα 1.350 ευρώ.
Επιπροσθέτως, επιτρέψατέ μας να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:
α) Το μείζον ζήτημα της εκπαίδευσης – μετεκπαίδευσης των αστυνομικών υπαλλήλων εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται φορμαλιστικά-τυπολατρικά, χωρίς τη διάθεση γενναίων κονδυλίων για τη συγγραφή σύγχρονων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την πρόσληψη επιστημονικού διδακτικού προσωπικού, την εξέταση της καταλληλότητας όλων ανεξαιρέτως των αστυνομικών που οπλοφορούν και την κατασκευή σκοπευτηρίων σε κάθε έδρα αστυνομικής διεύθυνσης (Νόμος 3169/2003 που παραμένει ανεφάρμοστος), την πρόσληψη ειδικών καθηκόντων προσωπικού (ιατρών, ψυχολόγων, κοινωνιολόγων και εγκληματολόγων) κ.λπ.
β) Το προεδρικό διάταγμα 45/2008 για την εφαρμογή των προβλεπόμενων από το Νόμο όρων υγιεινής και ασφάλειας, τείνει να καταστεί κενό περιεχομένου διάταγμα, καθόσον δεν συνοδεύεται από τα απαιτούμενα κονδύλια. Πώς να αισθανθεί ασφαλής ο αστυνομικός όταν δεν διαθέτει αξιόπιστο ατομικό εξοπλισμό (όπλα, κατάλληλες στολές, γιλέκα κ.λπ.), όταν τα περιπολικά δεν ανανεώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα (πρόσφατη η καταγγελία διακεκριμένου δημοσιογράφου ο οποίος υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας επεισοδίου με συναδέλφους που έσπρωχναν το όχημά τους για να πάρει μπρος, ενώ το Κέντρο τους καλούσε να επιληφθούν σε συμβάν ληστείας), όταν τα κρατητήρια και οι συνθήκες κράτησης σε πολλές υπηρεσίες προσβάλλουν τον πολιτισμό μας, όταν το περιβόητο police on line άρχισε να λειτουργεί χωρίς εμφανή αποτελέσματα στην καθημερινή του χρήση.
γ) Το κτιριολογικό πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, είναι γνωστό ότι έχει ενταχθεί στην κυβερνητική πολιτική για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), τούτο, όμως, και πάλι δεν εξυπηρετεί ένα στοχευμένο πρόγραμμα, διότι οι όποιες αποφάσεις για την κατασκευή νέων κτιρίων δεν είναι ενταγμένες σε μια στρατηγική ριζικής αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών, αλλά εξυπηρετούν μάλλον πρόσκαιρες καταστάσεις, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε τοπικό επίπεδο και τις διασυνδέσεις των τοπικών παραγόντων με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία.
Είναι αυτονόητο πλέον και ύστερα από τα τελευταία τραγικά συμβάντα ότι η πολιτεία οφείλει να αναθεωρήσει τις προτεραιότητές της έναντι της εξασφάλισης σε όλους του αγαθού της ασφάλειας αλλά και έναντι των χιλιάδων συναδέλφων μας που καλούνται καθημερινά να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κάτω από επικίνδυνες και αντίξοες συνθήκες.
Σας παρακαλούμε, λοιπόν, να δείτε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις προτάσεις μας με κυρίαρχη αυτή της σύστασης διακομματικής επιτροπής αλλά και της αύξησης των κονδυλίων στον προϋπολογισμό τόσο για τις ανάγκες της σύγχρονης υλικοτεχνικής υποδομής της ΕΛ.ΑΣ. όσο και της οικονομικής ενίσχυσης των αστυνομικών με την ικανοποίηση των δίκαιων και υπερώριμων οικονομικών αιτημάτων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: