Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ

Η προσπάθεια διάσωσης των υποτιθέμενων ναυαγών ξεκίνησε περίπου στις έντεκα και είκοσι το βράδυ της Τρίτης, όταν το ενιαίο κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης του υπουργείου εμπορικής ναυτιλίας είχε την πληροφορία ότι στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου βρίσκονται δεκαπέντε άτομα και ζήτησε τη συνδρομή του Πενταγώνου για τον εντοπισμό τους. Το υπουργείο Ναυτιλίας εξέδωσε ΝΟΤΑΜ προς τους αεροναυτιλλομένους, ώστε να μην παρεμποδιστεί η προσπάθεια έρευνας και διάσωσης αλλά και να παρασχεθεί βοήθεια από εναέρια μέσα και ναυτικές μονάδες που ενδεχομένως κινούνταν στην περιοχή.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι από πού προήλθε η ενημέρωση του υπουργείου εμπορικής ναυτιλίας για τους 15 αγνοούμενους ευρισκόμενους στην θάλασσα και γιατί το ΕΚΣΕΔ δεν διασταύρωσε (όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές) την πληροφορία προτού ζητήσει τη συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων για επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Υπήρξε τηλεφώνημα στο υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας και από ποιον(όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες μας); Όπως προκύπτει από την εξέλιξη του επεισοδίου, το περιστατικό είτε είχε ενορχηστρωθεί, είτε οι Τούρκοι παρενέβησαν βλέποντας Ελληνικές δυνάμεις σε μια περιοχή που θεωρούν ότι δεν ανήκει στην Ελληνική επικράτεια!
Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ελληνικό Σούπερ Πούμα ξεκίνησε έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων. Η πτήση διήρκεσε μια ώρα, οι πιλότοι δεν παρατήρησαν τίποτα που να αποδεικνύει ότι στην περιοχή είχε ναυαγήσει σκάφος. Μέχρι τη μια και τέταρο τη νύχτα, οι τουρκικές αρχές επικοινώνησαν έξι φορές με το πλήρωμα του Σούπερ Πούμα και ισχυρίζονταν ότι το ελληνικό ελικόπτερο βρίσκεται σε ξένο FIR (ενώ πετούσε σε περιοχή ευθύνης της Ελλάδας) απαιτώντας να αποχωρήσει άμεσα. Κατόπιν σχετικών οδηγιών, οι πιλότοι του Σούπερ Πούμα δεν απάντησαν στις τουρκικές αρχές.
Μέχρι τις εννέα το πρωί της Τετάρτης, η κανονιοφόρος του ΠΝ, το ελικόπτερο Σούπερ Πούμα και τα πλωτά του Λιμενικού δεν είχαν εντοπίσει ούτε ίχνος των υποτίθεται αγνοούμενων (ευρισκόμενων στη θάλασσα) λαθρομεταναστών.
Την ώρα εκείνη στην περιοχή εμφανίστηκαν δυναμικά τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις που αξίωσαν την απομάκρυνση των ελληνικών δυνάμεων με τον ισχυρισμό ότι δεν έχουν ευθύνη έρευνας και διάσωσης εντός της τουρκικής επικράτειας!
Η κανονιοφόρος Νικηφόρος παρενοχλήθηκε από την τουρκική ακτοφυλακίδα ενώ τουρκικά F-16 εισέβαλαν στο FIR Αθηνών και από την συχνότητα κινδύνου καλούσαν το πλήρωμα του ελληνικού Σούπερ Πούμα να απομακρυνθεί από το τουρκικό FIR! Το Πεντάγωνο έδωσε οδηγίες στους πιλότους του ελικοπτέρου να προσγειωθούν άμεσα στο Φαρμακονήσι, διαβλέποντας το ενδεχόμενο οι Τούρκοι να αποπειραθούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην πτηση του Σούπερ Πούμα. Την ώρα που το ελικόπτερο προσγειωνόταν στο ελικοδρόμιο του Φαρμακονησίου, τα τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από το Σούπερ Πούμα και στη συνέχεια (ώρα 09.22) έκαναν αλλεπάλληλες χαμηλές πτήσεις πάνω από το νησί. , δημιουργώντας κίνδυνο για την ασφάλεια του πληρώματος. Στην περιοχή έσπευσαν αμέσως δύο ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν από την Κρήτη και αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροσκάφη. Στις 09.55 -βγαίνοντας από το FIR Αθηνών- οι εισβολείς έκαναν υπέρπτηση άνωθεν και του Αγαθονησίου.
Πληροφορίες αναφέρουν και την εμπλοκή Τουρκικού ελικοπτέρου, το οποίο πλησίασε το Ελληνικό Σούπερ Πούμα, πολύ επικίνδυνα. Σχετική αναφορά έκανε και ο τηλεοπτικός σταθμός ALTER στο δελτίο του έγκριτού δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου, σήμερα στις 20.00΄.
Στο αμιγώς στρατιωτικό πεδίο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δεν παρατηρείται μετακίνηση ούτε συγκέντρωση στρατευμάτων ούτε από την ελληνική, ούτε και από την τουρκική πλευρά. Στην περιοχή των Δωδεκανήσων παραμένει η κανονιοφόρος Νικηφόρος που βρίσκεται σε μόνιμη διασπορά στη ναυτική βάση της Λέρου. Στο Ελληνικό ΓΕΕΘΑ τηρείται επαυξημένη ετοιμότητα, για το ενδεχόμενο νέας κρίσης, καθώς το διάστημα των επόμενων 48 ωρών χαρακτηρίζεται κρίσιμο.

΄Ομηρος Φωτιάδης
Από: strategy-geopolitics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: