Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

MΙΑ ΝΕΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΙΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΤΟΥ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΘΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΘΕΙ ΕΩΣ ΤΟ 2025.


Σύμφωνα με την έκθεση του Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών (National Intelligence Council, NIC) με τίτλο «Παγκόσμιες Τάσεις έως το 2025», ένας νέος πολυπολικός κόσμος θα προκύψει από τη δύση της αμερικανικής ηγεμονίας και την ισχυροποίηση της Κίνας και της Ινδίας, ενώ μια νέα δύναμη θα αναδυθεί, η Τουρκία.
Ο μεγάλος χαμένος του νέου συστήματος θα είναι οι ΗΠΑ, υποστηρίζει η ανάλυση του ανεξάρτητου ιδρύματος αναλύσεων NIC. Η ανάδειξη των αναπτυσσόμενων δυνάμεων και η μεταφορά του πλούτου από τη Δύση προς την Ανατολή θα εξασθενήσουν πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά τη σημερινή παγκόσμια υπερδύναμη από πολιτική, οικονομική και στρατιωτική άποψη και θα οδηγήσουν στην αποδυνάμωση του πανίσχυρου δολαρίου, το οποίο θα γίνει «πρώτο μεταξύ ίσων». Εξάλλου, η τρέχουσα κρίση της Γουόλ Στριτ δεν είναι τίποτα άλλο από την αρχή μιας παγκόσμιας επανεξισορρόπησης.
Ο παγκόσμιος πλούτος μεταφέρεται σιγά σιγά από τη Δύση στις χώρες του Κόλπου και στην Ασία, που αποτελεί το αναδυόμενο κέντρο του κλάδου κατασκευών και υπηρεσιών.
Πολυπολικός κόσμος
Ακολουθώντας το οικονομικό μοντέλο του κρατικού καπιταλισμού, η Κίνα και η Ινδία θα συνυπάρξουν με τις «λιγότερο κυρίαρχες» Ηνωμένες Πολιτείες στην κορυφή ενός πολυπολικού παγκόσμιου συστήματος, ενώ την επιρροή τους στον κόσμο θα αυξήσουν το Ιράν, η Τουρκία και η Ινδονησία.
Η Ρωσία, ωστόσο, παίζοντας τα χαρτιά του ενεργειακού πλούτου και των εσωτερικών επενδύσεων, δεν φαντάζει φαβορί για την παγκόσμια κυριαρχία.
Οσο για την Ευρώπη, η έκθεση προβλέπει ότι «θα μειώνεται η επιρροή της» έως το 2025: Το «δημοκρατικό χάσμα» ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τους ψηφοφόρους θα μετατρέψει τη Γηραιά Ηπειρο σε έναν «κουτσό γίγαντα», ανίκανο να μεταφράσει την οικονομική της δύναμη σε παγκόσμια επιρροή.
Η έκθεση που προετοιμάστηκε για τη νέα προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία θα αρχίσει επισήμως στις 20 Ιανουαρίου, είναι πολύ πιο απαισιόδοξη για το μέλλον του πλανήτη και των ΗΠΑ σε σύγκριση με τις προηγούμενες. «Τα επόμενα 20 μεταβατικά χρόνια είναι γεμάτα κινδύνους», επισημαίνει. Ενας κόσμος με πολλαπλά κέντρα ισχύος είναι περισσότερο ασταθής, με αποτέλεσμα να αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες ισχυρών συγκρούσεων, σύμφωνα με την αμερικανική έκθεση.
Διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους προβλέπει το NIC, κάτι που θα κάνει την Αφρική ακόμη πιο ευάλωτη σε συγκρούσεις, ενώ «ετοιμόρροποι» θα είναι οι παγκόσμιοι θεσμοί.
Ακόμη, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι μέχρι το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί ή θα οδεύει προς την ολοκλήρωση η στροφή προς την ενέργεια που δεν θα βασίζεται στο πετρέλαιο και η επένδυση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - ηλιακή και αιολική- αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία για μια γρήγορη μετάβαση με χαμηλό κόστος.

Το φαινόμενο του Θερμοκηπίου θα έχει γίνει αισθητό έως το 2025 και θα προκαλέσει μείωση των αποθεμάτων σε τρόφιμα και νερό, που θα πυροδοτήσει συγκρούσεις. «Ο στρατηγικός ανταγωνισμός περιστρέφεται πιθανότατα γύρω από το εμπόριο, τις επενδύσεις και τις τεχνολογικές καινοτομίες, όμως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα σενάριο που θυμίζει τον 19ο αιώνα, με κούρσες εξοπλισμών, γεωγραφικές επεκτάσεις και στρατιωτικούς ανταγωνισμούς».
Καθώς, μάλιστα, τρομοκρατικές οργανώσεις και «ανυπάκουα κράτη» (σ.σ: έτσι χαρακτηρίζονται από τους νεοσυντηρητικούς της Ουάσιγκτον εχθρικά προς τις ΗΠΑ κράτη, όπως το Ιράν, η Συρία και η Βόρειος Κορέα) αποκτούν πυρηνικό εξοπλισμό, κυρίως στη Μέση Ανατολή, η οποία χαρακτηρίζεται στην έκθεση ως «τόξο της αστάθειας», αυξάνεται η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου.
Παρά τις «μαύρες» προβλέψεις, το NIC υποστηρίζει ότι δεν είναι πολύ αργά για τους ηγέτες να σώσουν τον κόσμο και να αποτρέψουν τα χειρότερα σενάρια. «Δεν είναι υπεράνω του ανθρώπινου μυαλού, των πολιτικών συστημάτων ή σε κάποιες περιπτώσεις των μηχανισμών της αγοράς να αντιμετωπίσουν, αν όχι να λύσουν αυτά τα προβλήματα», δήλωσε ο πρόεδρος του NIC, Τόμας Φινγκάρ.
Οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι μέχρι το 2025, σύμφωνα με την αμερικανική έκθεση
Η αμερικανική ηγεμονία οδεύει προς τη δύση της, σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
50% αύξηση της ζήτησης σε τρόφιμα έως το 2025 εξαιτίας της πληθυσμιακής έκρηξης και των δυτικών διατροφικών προτιμήσεων
Τα 8 δισεκατομμύρια θα φτάσει ο παγκόσμιος πληθυσμός έως το 2025, σύμφωνα με την έκθεση του NIC
16% του πληθυσμού θα ζει στη Δύση. Το 1980 ένα ποσοστό 24% του πληθυσμού ζούσε στη Δύση
Το 39% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου θα προέρχεται από έξι χώρες: τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία
Προβλέπεται ότι το 63% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει μέσα στη φτώχεια. Μπορεί να είναι μικρότερο απ ό,τι σήμερα, ωστόσο οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι.
Οι υπερδυνάμεις...

ΣΗΜΕΡΑ
1. ΗΠΑ
2. Ευρώπη
3. Κίνα
4. Ινδία
5. Ιαπωνία
6. Ρωσία
7. Βραζιλία

... ΚΑΙ ΤΟ 2025

1. ΗΠΑ
2. Κίνα
3. Ευρώπη
4. Ινδία
5. Ιαπωνία

Αναδημισίευση απο την Εφημερίδα το Έθνος της Ερης Πανσέληνα
ΧΛΕΤΣΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Από:pentaedron-kafes.blogspot.com

1 σχόλιο:

Crisis and Critique είπε...

Η Ευρωπαϊκή κρίση, ο πολυ-πολικός κόσμος, η αβέβαιη ηγεμονία
http://aftercrisisblog.blogspot.com/2013/04/blog-post_23.html